Een manier hoe het Hollands (met de zwarte loper op Ld6) aan te vallen. De partij is een poging antwoord te krijgen op de vraag of de ruil van een slechte loper tegen een goede loper een dubbelpion waard is. (Spoiler: Ja.)
Bernard Holtrop (1760)
Han Hubers (1859)
Resultaat: ½ - ½
Han Hubers (1859)
Resultaat: ½ - ½
Dit was een leuke partij Bernard!
Mooie partij, maar er zit volgens mij veel meer in de eindstelling dan remise. Naar mijn mening staat wit tactisch en strategisch beter. Zwart heeft een zwakte op b7, een onveilige koning, de verkeerde kleur loper en ongecoördineerde stukken, terwijl wit volledige controle over de g, b en e lijn en een schitterend paard heeft. Zetten als Dg2, a5, Tb1, Te1 geeft wit genoeg opties om een voordeel op te bouwen. Een leuke lijn is 31. Qg2 Qf8 (Qf6 is beter) 32. Qg5 (Met als dreiging Nf7+!! en mat is niet te voorkomen) is zwart geforceerd in 32.. Rxf3 33. Nxf3.
wit staat na zet 15 en Rb1 uitermate sterk; winstkansen te over . Daar heeft Antal gelijk in. Wat is er toch gebeurd na zet 11 en 12 waarin Fritz sterk voordeel ( -0,2) voor zwart aangeeft ?? De uitval Qh4 zet 18 is veel te vroeg . Ook zet 14 Nx c3 is zwak volgens F. Beter Nd7 . Er ontbreekt een doordacht aanvalsplan voor zwart. De stelling was zo mooi door zwart opgebouwd.
Ik denk dat wit in de slotstelling inderdaad de betere kansen heeft. Ik moet bekennen dat ik na Dg2 van plan was om Df8 te spelen; dat had dus al direct fout kunnen aflopen. Maar ook na Df6 had zwart nauwkeurig moeten blijven verdedigen.
Ik denk dat de menselijke psychologie hier een grote rol heeft gespeeld; zwart heeft net een tijdje tamelijk risicoloos al zn stukken naar de witte koningsstelling gedirigeerd, en wit heeft vooral moeten reageren. Na 30.Lxf5 was mijn laatste truuk ontkracht (30.Dg2?, Pg3!) en ‘kon ik leven’ met temise, terwijl Bernard ook tevreden was dat zn tegenspel voldoende was voor de remise. Fritz en zijn vriendjes schatten deze stelling gewoon objectief, zonder verleden, in en dan komen de thema’s van Antal inderdaad bovendrijven voor wit (en tegen zwart).
Lf4 had ik nog niet eerder meegemaakt, maar Bernards inschatting bleek inderdaad correct. Mijn aanval over de koningsvleugel (standaard plan voor de Stonewall) bleek zonder zwartveldige loper niet krachtig genoeg. Mogelijk had ik het andere Stonewall plan (witveldige loper ontwikkelen op de damevleugel) moeten proberen, bijvoorbeeld met 13 … b6.
Ook opvallend is dat mijn Fritz (11) van zet 12 tot 28 van mening is dat de stelling gelijkwaardig is (max. 0.2 afwijking), en ook alternatieve zetten dit evenwicht niet verstoren. Fritz vond het dus eigenlijk een saaie partij. Gelukkig heb ik dat niet zo ervaren, ik vond het een spannende, positionele pot.
de consequentie van het afruilen van de zwarte loper van wit is dat veld h6 vrij komt. Daar had volgens Stockfish de toren via f6 naar toe gemoeten.Daarna kan de zwarte dame ( what is in the name)binnen kunnen vallen via e8 en h4.
Om dat mogelijk te maken had het zwarte paard na d6 niet naar f6 gemoeten maar het binnenvallende witte paard op e5 moeten afruilen . Dat paard was veel te gevaarlijk en kan je dus niet accepteren. Zet 11 Ndf6 is dus zwak volgens beide computerprogramma`s. De afruil zet 12. cd5 en ed5 is gunstig voor zwart, beter was Nxe4, fxe4,Ne5. Na zet 17 hadden jullie kunnen stoppen.Met de toren op h5 en de dame op h4 had zwart goede kansen als dat paard er maar niet stond op e5.