Verslag Zwolle Zuid 2 – Pegasus 2

07 mrt 2020 12:43 | Geplaatst door Marcel | Geen reacties | Reageer

In de viertallen-competitie spelen we een dubbelrondige competitie. Nadat Zwolle Zuid 2 al bij ons op bezoek was geweest, mochten wij afgelopen donderdag bij Zwolle Zuid op bezoek. Onze opstelling was hetzelfde, de ZZS-opstelling was behoorlijk anders.

Wij van Pegasus staan bekend in de regio als een rumoerige club. Blijkbaar zijn we niet alleen hierin, pas rond 21:00 werd de zaal in Zwolle-Zuid enigszins rustig.

Aan het vierde bord speelde Gerard van Bussel met zwart en er ontstond een Spaanse partij. Aan het derde bord speelde Jos Wegman met wit damesgambiet. Leo Stortelder aan het tweede bord kreeg damegambiet en speelde Tarrasch. Bij mij (Marcel Pol) aan het eerste bord speelde ik damegambiet en kreeg ik Tarrasch als antwoord.

Bij Gerard was er een misrekening in de opening en hij kwam al snel 3 pionnen achter.
Bij Leo ontstond er een ingewikkelde stelling, met op de d-lijn een door een toren gepende pion voor de dame.
Bij Jos werden een paar pionnen afgeruild en ik dacht dat hij goed stond. Hij speelde tegen Robert Beydals, en in zijn bekende stijl kwam hij met een aanval opzetten.

Leo wist goed te combineren en wist een pion te winnen. Robert Scholma probeerde druk terug te zetten, maar door verder combineren van Leo raakte hij zelfs een stuk kwijt.
Jos Wegman had een pionstructuur bekend uit de Torre-opening, en de aangevallen pion op c3 leek wel zwak te zijn. Toch ging er een andere pion af op e4 en Jos was gedwongen verder te verdedigen.
Aan mijn bord had Ludie Olthof een eenzame d5 pion overgehouden, maar in Tarrasch kun je die gewoonlijk houden. Dat bleek ook nu. Beiden hadden we geen goed plan meer en we besloten tot remise, ½ – ½.

Jos mocht verdedigen in een chaotische stelling met weinig pionstructuur. Beide spelers zijn dat wel gewend, maar het zag er toch lastig uit voor Jos. Hij raakte nog een loper kwijt in het eindspel en er was geen houden meer aan.
Bij Gerard had Albert Marsman het overwicht, wist met zijn stukken goed druk te houden en de pionnen op de damesvleugel rukten langzaam op. De inactieve toren op h8 bood ook geen hulp. Later kwam Gerard nog een stuk achter en uiteindelijk zou hij mat gaan. 2½ – ½ was de stand nu en de match was al verloren.

Leo stond ruim gewonnen. Er gebeurden wat dingen die ik als omstander niet helemaal begreep. Leo gaf een paard voor een pion. Hij stond nog twee pionnen voor, dus alles was nog prima. Enkel de zware stukken stonden nog op het bord, dat is altijd uitkijken. Er was druk op de pion op f7, waar de toren op c7 dekking gaf. Met het verkeerde zettenplan ging deze dekkende toren naar voren en er volgde een toren-offer op f7. Na vele schaakjes en dubbelaanvallen wist Robert een toren voor te komen en eindigde de zo ruim gewonnen stelling in een verliespartij.
De eindstand werd 3½ – ½ voor Zwolle Zuid.

Zwolle-Zuid Schaakt! 2

S.V. Pegasus 2

   
Olthof, L. (Ludie) 1591 Pol, M. (Marcel) 1435 z-w ½ – ½
Scholma, R. (Robert) 1437 Stortelder, L.H.J. (Leo) 1497 w-z 1 – 0
Beydals, R.B. (Robert) 1296 Wegman, J. (Jos) 1227 z-w 1 – 0
Marsman, A. (Albert) 1264 Bussel van, G.J.W. (Gerard) 1119 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1397 Gemiddelde Rating: 1320   3½-½
Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo