Verslag van De Combinatie – Pegasus 2

06 dec 2019 11:58 | Geplaatst door Marcel | Geen reacties | Reageer

Afgelopen dinsdag speelde ons tweede team uit tegen de Combinatie. Zij hebben een zelfde team-opbouw als wij, een achttal als eerste team en een viertal als tweede team. De locatie is in een mooi modern gebouw, al heeft het zaaltje zelf wel een sfeer van tl-verlichting.

Aan het eerste bord speelde ondergetekende (Marcel) met wit. Ik begon met Paard f3, Reti, en het werd al snel een Konings-Indische verdediging. Leo speelde aan het tweede bord en kreeg e4 als eerste zet tegenover zich. Jos speelde aan het derde bord damesgambiet, en Gerard speelde aan het vierde bord.

In de overgang van opening naar middenspel verspeelde Gerard een paard. Hij vocht nog terug met een pionnenstorm, maar de tegenstander wist dat goed af te blussen en maakte het hierna vakkundig af.
Nog geen 10 minuten na paardverlies van Gerard verspeelde Leo zijn paard. Hij had gemist dat hij een pion niet kon snoepen met het paard, want na de paardenruil zou de dame open en bloot op het bord staan, en deze zou vallen na een schaakje met de loper. Hierna kwam hij steeds verder onder druk te staan met het loperpaar, torens en een paard. Na lang blijven vechten was opgave het enige dat overbleef.
De stand was nu 2 – 0 tegen ons, met nog 2 bordpunten te verdelen.

Jos had een goede stelling opgebouwd, waarbij lang onduidelijk bleef wie er aan het langste eind zou trekken. Hij kwam een pion voor, maar de tegenstander kon deze na veel wrikken ook weer terugverdienen.
Aan mijn bord hadden beide spelers wel kansen met 2 openliggende koningsvleugels, maar het bleef de hele partij wel gelijkwaardig. Ik kreeg een vrijpion op d6 die de tegenstander niet uit het oog mocht verliezen. Hij kreeg een dubbele toren op de f-lijn en kwam actiever te staan. Hij kon mijn a-pion snoepen en deed dat ook, maar had gemist dat hij in plaats daarvan ook mijn h-pion had kunnen snoepen, wat mogelijk beter was. We hadden beide niet veel winstkansen meer en kwamen remise overeen.

Jos had aan het langste eind getrokken en had een loper meer dan de tegenstander. Beide spelers hadden nog een toren en wat pionnen. Eindspel is niet altijd makkelijk, zeker een toreneindspel niet, en beide spelers gaven elkaar uitgebreid kansen. Het was opnieuw Jos die aan het langste eind trok en zou gaan promoveren, de zwarte koning stond te ver weg om dat nog te verhinderen. Jos haalde zijn punt binnen en heeft de eer van de avond gered. De eindstand werd 2½ – 1½ voor Harderwijk.

Op 31 maart is de return-match, dan komen de Harderwijkers bij ons op bezoek.

De Combinatie

Pegasus 2

   
Anne Zijlstra 1517 Marcel Pol 1488 z-w ½ – ½
Wouter Beerthuis 1449 Leo Stortelder 1479 w-z 1 – 0
Ronald Halenbeek 1314 Jos Wegman 1218 z-w 0 – 1
Bram Admiraal 1519 Gerard van Bussel 1080 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1450 Gemiddelde Rating: 1316   2½ – 1½

 

Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo