Verslag Meppel 1 versus Pegasus 2

13 jan 2024 12:43 | Geplaatst door Marcel | Geen reacties | Reageer

Afgelopen dinsdag mochten we met het tweede team opnieuw naar Meppel, deze keer tegen hun eerste team. Dat team staat aan kop en is een stevige tegenstander. Tegen het tweede team waren we jammerlijk ten onder gegaan met 3½ – 2½. Als we vanavond winnen zijn er promotiekansen, in het andere geval sprokkelen we bordpunten.

Kees speelde aan het derde bord met wit. In zijn eigen woorden:
Han had in de groeps-App laten weten dat hij rechtstreeks naar Meppel zou rijden. In mijn auto passen 5 mensen dus met 1 auto naar Meppel. Iets voor 20:00u zaten we aan de ietwat te kleine tafels in een kruip door, sluip door etablissement ’Stadscafe Oasis’, en konden de partijen beginnen. Mijn partij ging als volgt; 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Bc4 Schots gambiet. Zwart ging van de theorie afwijken met -Qf6. Voor mij reden om met tempowinst verder te ontwikkelen 5. Bg5 Qg6 6. O-O Be7 7. Tja, ik heb hier wat extra tijd aan besteed, maar vond toch dat afruilen het beste was. Bxe7 Ngxe7 8. Re1 O-O 9. Nxd4 Nxd4 10. Qxd4 d6 11. Nc3 Be6 12. Nd5 Nxd5 13. exd5 Bh3. Ziet er aardig uit, maar trap ik niet in.

Bf1 is goed, maar ik wilde in een later stadium f4 spelen gedekt door g3. Daarom 14. g3 Qxc2? Blunder van zwart. Ziet u waarom?

15. Bd3 Qc5 16. Qh4 g6 17. Qxh3 Qxd5. Nu is het zaak om geen pionnen te verliezen en de dames en torens af te ruilen. Dat lukte. Toen er nog drie zwarte pionnen en drie witte pionnen met loper over waren gaf zwart op. Het was toen 22.30u.
0 – 1

Zelf (Marcel) speelde ik aan het tweede bord met zwart. Er kwam Siciliaans met Alapin op het bord. Zeker met zwart ben ik hier onbekend mee. Lange tijd ging het gelijk op, met minieme kansen over en weer. De plannen waren onduidelijk, ik had de indruk dat mijn tegenstander ook niet goed wist hoe het verder moest. De a-lijn ging open op mijn initiatief, waarna ik vergat dat die a-lijn open was. Dat ging mis, ik speelde loper e6, dat had ik toch niet mogen missen.

Hier kwam Ta7 waarmee ik kleine kwaliteit verloor, de toren werd later geruild tegen het paard. Daarna volgde er nog meer ellende met penningen waarna het eigenlijk wel uit was.
1 – 1

Bijna gelijktijdig was de partij van Stijn uit. Hij speelde met zwart aan het zesde bord. Ik heb niet goed kunnen zien welke opening gespeeld werd. Wel was zijn pionstructuur wat gebroken. De wit-speler zorgde ervoor dat deze verder verslechterde. Het eind heb ik ook niet gezien, volgens mij was het plotseling uit. (Volgens het verslag van Meppel ging de a-pion promoveren).
2 – 1

Fred speelde aan het vijfde bord met wit. Konings-Indisch, en Fred gooide zijn 4 centrumpionnen naar voren. Zijn tegenstander speelde net weer opnieuw bij een schaakclub en gaf later aan dat zijn zwarte verdediging op d4 wat roestig was. De e-pionnen werden geruild en Fred wist uiteindelijk f5 te spelen.

De tegenstander had hier af kunnen wachten, doorschuiven naar f6 kan immers niet (Pe5 zou prima zijn). In plaats daarvan sloeg hij gxf5, waarna Fred een koningsaanval mocht uitvoeren. Hij won een stuk en maakte het daarna mooi af.
2 – 2

Han speelde aan het eerste bord met wit, in zijn eigen woorden:
Ik speelde in het koude bovenzaaltje de Grand Prix attack van het Siciliaans. Na de 13e zet van zwart stond ik heel goed, o.a. door de slechte pionnenstructuur van zwart (Stockfish: +3.0). Met in gedachten de enthousiaste pleidooien voor de witte aanvalsmogelijkheden in deze opening van wijlen Mike van Halm, speelde ik hier Dh4. Dat was te optimistisch, na Pxc2 kwam zwart na La6 en Dxd3 veel actiever en dreigender te staan dan waar ik rekening mee had gehouden. Ik had hier rustig Df2 moeten spelen, en daarna het zwarte paard op b4 verjagen met a3 en dan rustig doorgaan op de koningsvleugel en/of een gunstig eindspel ingaan.

De partij werd nog heel onoverzichtelijk, met veel aanvalslijnen voor wit, maar mijn tegenstander verdedigde actief en juist. Op de 24e zet offerde ik nog een kwaliteit, maar ook dat werkte niet. Tdxd3, cxd3, Dxh7+, Kf6, Txd3, Dc5+ en zwart ontsnapt met een kwaliteit en een pion meer.

En de fraaie matstelling met de zwarte koning op g3.

https://lichess.org/dH2eKzuI/
3 – 2

Garm speelde aan het vierde bord met zwart de Caro-Kann verdediging. Wit kreeg ontwikkelvoorsprong, wat lange tijd zo bleef maar niet direct tot verder voordeel leidde. Pas richting het eindspel viel het voordeel duidelijk richting de witspeler en er ontstond een matpatroon. De zwarte toren was belangrijk voor de verdediging, maar dat schaakje zag er toch best leuk uit. Hiervoor was het al lastig, maar nu was mat onafwendbaar.
4 – 2 eindstand

Meppel 1 staat nu 3 punten los van de achtervolgers en is duidelijk promotiekandidaat. Wij staan in de middenmoot met nog 3 wedstrijden te gaan. 6 februari krijgen we Apeldoorn op bezoek, 5 maart mogen we naar Hasselt/Zwartsluis, en 9 april is de slotronde in Ermelo tegen Zwolle Zuid.

In het clubblad van Meppel wordt onze wedstrijd uitgebreid verslagen, met verslagen van alle 6 partijen, met diagrammen.
(rechtstreekse link naar de pdf).

Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo