Uitwedstrijd eerste team tegen Heerde

15 jan 2016 12:08 | Geplaatst door Bernard | 2 reacties | Reageer

Donderdag 14 januari speelde het eerste team van Pegasus de vierde ronde tegen in de derde klasse B van de OSBO-competitie tegen het zestal van schaakvereniging Heerde.

Na drie ronden was de stand aan kop:

  Aantal wedstrijden Aantal matchpunten Aantal bordpunten
Heerde 3 5 12½
De Zeven Pionnen 1 3 4 10½
Pegasus 1 2 4 10

Heerde en De Zeven Pionnen hadden al eerder gelijk tegen elkaar gespeeld en Pegasus had al een vrije ronde gehad en daarom nog maar 2 wedstrijden gespeeld. De enige vergelijkbare wedstrijd was die tegen De Combinatie in Harderwijk. Pegasus had in de eerste ronde met 4-2 daarvan gewonnen en Heerde een ronde later met 5-1. Een tegenstander dus waar niet mee te spotten viel.

Mike kreeg aan het eerste bord met wit de Nimzowitch-verdediging (1.d4 Pc6 2.e4) tegen zich. Een opening vol met voetangels en klemmen. Maar toen na een uurtje de rook opgetrokken was bood zijn tegenstander remise aan terwijl Mike vond dat hij minder stond. Aannemen dus. Het eerste halfje was binnen. (½-½)

De tweede remise die viel werd aan het zesde bord door Hedzer binnengesleept. Er was een stelling ontstaan die volledig vaststond en waar geen van beide spelers nog iets kon beginnen. (1-1)

Aan het derde bord speelde de schrijver van dit stukje, die voor deze keer eens niet met het Staunton Gambiet op het Hollands reageerde, maar een experiment aanging met een wat rustiger variant. Het resulteerde in een stelling waar de tegenstanderaanvankelijk gedrongen stond, maar uiteindelijk zich toch wist te bevrijden en er een gelijkwaardige stelling ontstond. Ook hier werd besloten tot remise. (1½-1½)

Gerard, spelende aan het tweede bord, was de eerste die een heel punt binnenhaalde. Hij wist een iets te opportunistich avontuur van zijn tegenstander met de Dame af te straffen door de Dame te isoleren en daarna te veroveren. Zijn tegenstander speelde nog enkele zetten door maar er waren geen schwindels meer voorhanden zodat hij de eer aan Gerard moest laten. (1½-2½)

Piet trof het niet. En dat werd er niet beter op omdat hij aan het vierde bord tegen een kuchende en boerende tegenstander speelde. Hij kon zich daardoor niet concentreren en kwam minder uit de opening, ging zich daardoor nog meer ergeren, verbleef daarom maar lange tijden buiten de zaal, maar een echte wedstrijd werd het niet meer. Met nog een kwartier op de klok kwam hij toch nog even de zaal in om de laatste zetten te spelen en zijn tegenstander een hand te geven. (2½-2½)

Het lot van de wedstrijd lag nu in handen van Menno. Menno had inmiddels een overwegende stelling bevochten en aangezien Menno beter begint te spelen hoe langer de wedstrijd duurt was het geen verrassing meer dat hij het laatste punt zeker stelde. (2½-3½)

De resultaten op een rijtje:

Bord Pegasus 1 Heerde Uitslag
1. Mike van Halm (1814) Berend Koetsier (1850) ½-½
2. Gerard Trentelman (1805) Henk Abels (1759) 1-0
3. Bernard Holtrop (1770) Bartelo Oegema (1787) ½-½
4. Piet van der Wal (1764) D.A. v.d. Maarel (1635) 0-1
5. Menno ter Braak (1698) Herbert Tessemaker (1665) 1-0
6. Hedzer Terpstra (1568) P.C. Overbeek (1607) ½-½

Een nuttige overwinning die de kans op promotie aanmerkelijk vergroot heeft. De vijfde ronde spelen we thuis op 16 februari  tegen Pallas 4. Dat team staat na de derde ronde helemaal onderaan. Zouden we ruim moeten kunnen winnen, maar het zal niet de eerste keer zijn als juist het zwakste team bepaalt wie er gaat promoveren. Onderschatting is hier het grootste gevaar.

Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

2 reacties »

reageren

  1. Marcel schrijft:

    Gefeliciteerd :).

  2. Bernard schrijft:

    Bedankt. Hopelijk hebben jullie aanstaande donderdag ook net zoveel succes in Deventer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo