Dinsdag 5 maart speelden we uit in Zwartewaterland, in Zwartsluis om precies te zijn. Al onze thuiswedstrijden waren tot nu toe gewonnen, uit hadden we enkel verloren. We hadden het plan hier verandering in te brengen, maar dat mocht niet zo zijn.
Aan het tweede bord speelde Kees met zwart. In zijn eigen woorden:
Ik speelde met zwart aan het tweede bord tegen Jaap Russchen.
1. e4 d6 2. d4 Nf6 3. Nc3 c6 Pirc verdediging. Ik koos hier bewust voor een degelijke en rustige opening. 4. Nf3 Qa5 5. Bd2 Qc7 6. Bd3 Bg4. Hier had ik e5 overwogen wat ook beter is en meer bij mijn stijl past.
7. h3 Bxf3 8. Qxf3 e5. Nu is e5 niet goed. Beter is hier g6 en daarna Bg7. 9. dxe5 dxe5 10. O-O Be7 11. Rad1 O-O 12. Ne2 Nbd7 13. Ng3 Rfe8 14. Nf5 Nf8 15. Bc4 Bc5?? 16. Nh6+ ! gxh6 Tja. Bc5 is een blunder. Geeft de verdediging van Nf6 op. Jaap ziet het direct en speelt het correct. Eigenlijk kan ik het hier al opgeven.
17. Qxf6 Ng6 18. Bxh6 Bf8 19. Bd2 b5 20. Bb3 c5? Als je dan wil door blijven spelen doe dan a5 i.p.v c5. Dus weer een blunder van mij.
21. Bd5 Rad8 22. Ba5! Uitstekend gezien door Jaap. Er is geen verdediging meer. Nog een paar zetten en ik gaf op. Rd6 23. Qxg6+ Rxg6 24. Bxc7. Helaas. Jammer voor het team.
1 – 0
Ik (Marcel) speelde aan het derde bord met wit.
Er kwam een Semi-Tarrasch op het bord, damegambiet met een c5 als antwoord. De opening van mijn tegenstander verliep niet naar wens, hij had een moeilijke stelling gekregen. Het voordeel voor mij leek er wel te zijn, maar ik kon het niet vinden. Ook in onze analyse achteraf vonden we beide niet echt voordeel na de opening.
Richting het eindspel ging ik toch hard de mist in, zie onderstaande stelling.
De pion op a2 wilde ik graag houden. Toren naar a1 vond ik te lelijk, dus dan maar naar c1 voor tegenspel. Maar na torenruil stond het paard niet meer gepend, dat zou de loper op a6 hebben moeten kosten. In plaats daarvan werd te vlug gespeeld en hij sloeg de pion op a2. Een zet later zag hij het drama ook. Even later bood hij remise aan en met een pion achter vond ik dat wel prima.
1½ – ½
Aan het vijfde bord speelde Stijn van Vliet met wit.
Hij speelde damegambiet dat niet werd aangenomen. Na wat verwikkelingen kon Stijn een pion winnen op c7, maar het leek wat onduidelijk of dit nu echt voordeel was.
Zwart vervolgde met schaak en de dames gingen van het bord. Even later, samen met een torenruil, werd de pluspion van wit weer teruggegeven.
In het eindspel met enkel koning en pionnen kwam de zwarte koning de stelling binnen en was het over.
2½ – ½
Aan het vierde bord speelde Fred Wagter met zwart tegen een Londen, d4 met loper naar f4. De pionnen op de damevleugel speelde Fred enthousiast naar voren, maar dat gaf toch teveel ruimte aan de witspeler, met kwaliteitsverlies tot gevolg.
Wit wist echter niet goed hoe dat dan verder moest en Fred kon met de dame een dubbele aanval plaatsen, schaak op de koning en op een toren.
Er werd nog even doorgespeeld, maar het was eigenlijk al uit.
2½ – 1½
Aan het zesde bord speelde Sjoerd Braaksma. In zijn eigen woorden:
Ik speelde zwart, Scandinavische verdediging. Wit sloeg de d5 pion en daarop speelde ik Nf6. Na Nc3 en e6 kwam dxe6 en Bxe6, gambiet voor zwart.
Fast forward; geen gekkigheid, wel een kapitale fout van mij door hier Toren a5 te spelen, met een penning van m’n dame als gevolg.
Vanaf dit moment ging het bergafwaarts.
3½ – 1½
Aan het eerste bord speelde Han Hubers met wit. In zijn eigen woorden:
Dit was mijn partij tegen Henk van Schaik. Een oude bekende van vroeger, toen ik hem als secretaris van ZSG regelmatig tegen kwam. Nadat we bijgepraat waren speelde ik met wit de Grand Prix attack van het Siciliaans. Na onnauwkeurigheden rond de 10e zet kwam ik met mijn actieve stukken tegenover zijn slecht ontwikkelde stelling (nog geen rokade) heel goed te staan.
Dit was genoeg voor kwaliteitswinst en een gewonnen eindspel, maar dat ging heel moeizaam. Daarom speelde ik weer de laatste partij van de avond. Maar na een mooi kwaliteitsoffer gaf Henk eindelijk op, want mijn doorgebroken pion was daarna onstopbaar, en zijn pionnen waren te laat. Daarna contant (!) afrekenen en terug naar de Vrolijkheid, waarbij ik mijn mobiel op de achterbank van Kees liet liggen. Dank Kees dat je deze vanochtend terug gebracht hebt.
Maar ik kwam er zojuist achter dat mijn Txe4 helemaal niet de winst forceerde, maar juist een volledige remisestelling opleverde!! Je moet het wel even zien voor zwart, dat een cruciale tussenzet in het vervolg (b3) een tempo winst oplevert, en daardoor pionnen tegelijkertijd promoveren.
Jonge jonge, ik hoop dat Henk straks niet op onze website ziet dat hij heeft opgegeven in een remise stelling …
De volledige partij op lichess:
https://lichess.org/o2d3Dd8g
3½ – 2½
De slotronde is 9 april in VSG. We spelen dan “thuis” tegen Zwolle Zuid 2.
Recente reacties