Pegasus 2 wint Zwolse derby tegen Zwolle Zuid 2

17 jan 2018 15:07 | Geplaatst door Marcel | Geen reacties | Reageer

Gisteravond stond er een Zwolse derby op het programma in poule 3A, we speelden thuis tegen Zwolle Zuid 2, oftewel ZZS!2. Qua speelsterkte zijn we aan elkaar gewaagd, het kwartje zou beide kanten op kunnen vallen.

Op het eerste bord speelde Piet van der Wal met zwart een Siciliaanse partij tegen Ruben Jaspers. Op het tweede bord speelde ik (Marcel) met wit damesgambiet tegen Peter Kraan. Op het derde bord speelde Herman Schreurs met zwart een Spaanse partij tegen Oscar Bouter. Aan het vierde bord trof Dick Metz met wit Robert Scholma in ook damesgambiet. Het vijfde bord zag Fred Wagter met zwart in een Franse partij tegen Hans Hoogerduijn. Aan het zesde bord speelde Hedzer Terpstra met wit zijn befaamde “d4… f4” opening tegen schijnbaar een nieuw lid van Zwolle Zuid.

Piet had lang gerokeerd wat aanvalskansen gaf voor beide spelers. Het was lange tijd niet duidelijk wie de overhand zou gaan krijgen. Aan het tweede bord speelde Peter Kraan de Tarrasch-variant en hield een vrije d-pion over. Het was niet gelijk duidelijk of dit een goede vrijpion was of een zwakke pion. Dit bleek een zwakke pion na pionwinst.
Herman stond erg onder druk en bleef de hele partij goed verdedigen. Dick Metz verloor een kwaliteit in een aanval op de koningsvleugel en het ging er lastig uitzien. Fred handelde het Frans schijnbaar goed af. Hij had een aanval op de koningsvleugel en wist onverwacht nog lang te rokeren. Hans had het er moeilijk mee. Er was wat speculatie of er in de aanval van Fred een mat in drie aanwezig was.
Hedzer ging al snel richting een eindspel waar beide spelers twee torens en een loper hadden en met bijna alle pionnen nog op het bord.

Dick Metz verloor in het verloop van de partij een tweede kwaliteit en in het eindspel had Robert Scholma een toren over. Deze partij was verloren. Fred kwam remise overeen met Hans.
Hedzer wist zijn partij binnen te slepen. De stand was nu 1½ – 1½.

In mijn partij beschouwde Peter Kraan zijn partij al snel als verloren en ging wat wilder en minder nauwkeurig spelen. In een toreneindspel met 4 pionnen tegen 1 pion gaf hij op.
Het was nu 2½ – 1½. De twee laatste partijen konden echter nog beide kanten uitvallen en niets was zeker.

Plotseling waren beide partijen afgelopen. Oscar Bouter had in tijdnood een misrekening gedaan en Herman Schreurs strafte dit af.
Aan het eerste bord ging Ruben Jaspers door de vlag heen en Piet won zijn partij.
De eindstand was 4½ – 1½, een mooie overwinning waarmee we aan de top van de poule blijven meedraaien.

Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo