Pegasus 2 wint van Ons Genoegen met 5 – 3

13 nov 2018 12:33 | Geplaatst door Marcel | 2 reacties | Reageer

Gisteravond speelde ons tweede team tegen het eerste team van Ons Genoegen uit Almen. Dat is een streekclub van achter Deventer, met spelers uit Deventer, Zutphen en andere plaatsen. We speelden op maandagavond i.v.m. de beschikbaarheid van de zaal. Het zou een avond worden zonder remises.

Aan het eerste bord speelde Boen Tan met zwart. In bekende stijl gaf hij een pion voor ontwikkelvoorsprong. Deze pion won hij later terug met nog steeds veel aanvalskansen. Boen had lang gerokeerd.
Aan het tweede bord speelde Hedzer zijn d4 – f4 opening. In de opening en het middenspel leek het allemaal gelijkwaardig te verlopen, maar de stelling zag er wel zo uit zoals Hedzer dat graag ziet.
Aan het derde bord speelde ik de Franse verdediging. Het werd de afruilvariant en de tegenstander leek daar goed mee uit de voeten te kunnen, waarbij mijn stelling wat gedrongen werd.
Leo speelde Spaans aan het vierde bord. Achteraf gaf hij aan dat de stelling na de opening wat aan de traditionele kant was met beide gelijkwaardige stellingen. Later zou er meer vuur in komen.
Aan het vijfde bord viel Dick Pons in waarbij de witspeler Engels geopend had. Ook had de tegenstander lang gerokeerd.
Gerard van Bussel speelde ook Engels, maar dan met wit aan het zesde bord.
Aan het zevende bord speelde Jos Wegman Siciliaans en kwam best aardig uit de opening. Hij leek meer mogelijkheden te hebben dan de tegenstander.
Aan het achtste bord speelde Shahin haar eerste externe partij en het werd een Spaanse partij.

In mijn partij wist de tegenstander het Frans met veel ervaring af te handelen en sloeg met een paard in op f7. Met zijn loperpaar en mijn gedrongen stelling werd dit een uitgemaakte zaak. 0 – 1.

Korte tijd later waren er nog 2 partijen afgelopen. Bij Shahin wist de tegenstander zo nu en dan een pion te snoepen, en uiteindelijk telde dat wat op. De druk werd te groot en een verliespartij was het gevolg.
Een minuut later was de partij van Hedzer afgelopen. Hedzer wist met een dame en toren de stelling binnen te dringen, waar het verband wat zoek was en de dame verkeerd stond. De eerste winstpartij was binnen. 1 – 2.

Er waren nog 5 partijen bezig. Dick Pons had een goede stelling en wist een pion te winnen. Er zat nog genoeg in de stelling voor tegenspel, de winst was nog lang niet binnen hier.
Leo kreeg zomaar een pion op de koningsvleugel kado en kon veel druk houden. Ook dit zag er nog gevaarlijk genoeg uit en het zou nog lang gevaarlijk blijven.
Boen had een actieve stelling maar nog geen voordeel in materiaal. De tegenstander wist de aanvallen goed te pareren.
Jos had zijn stelling goed uitgebouwd en was nu binnengedrongen met de dame. Hij wist de loper op g7 te winnen en had ook nog twee pionnen voordeel. Zijn dame kwam echter in de verdrukking. Er was nog net een ontsnapping mogelijk, Jos wist op tijd het stuk terug te geven. Hij stond nu 3 pionnen voor. Dit leidde tot winst.

Korte tijd later was ook de partij van Dick Pons afgelopen. Dame en toren werden afgeruild, maar het pionneneindspel bleek gewonnen voor Dick. De stand was 3 – 2, waarbij 1 partij verloren leek en 2 partijen nog niet heel duidelijk waren.

De partij van Gerard van Bussel liep langzaam mis. In het middenspel werd er een pion en kwaliteit verloren. In het eindspel ontstond er een matpatroon dat niet meer te missen was en Gerard gaf op. De stand was 3 – 3.

Boen Tan bleef maar aanvallen en maakte het zijn tegenstander moeilijk. Leo had nog steeds zijn pion voorsprong. Boen had inmiddels een matpatroon op het bord staan waarvan de ontsnappingsroute niet gelijk zichtbaar was. De tegenstander vroeg nog wat de stand was en leek bijna op te geven. Op dat moment was de partij van Leo gewonnen. Leo speelde een combinatie die stukverlies opleverde voor de tegenstander. Hierna gaf de tegenstander van Boen ook op, de stelling was niet meer te houden.
De eindstand was 5 – 3 voor Pegasus, een mooie eerste winst van dit seizoen.

Pegasus rating Ons Genoegen rating uitslag kleur
Boen Tan 1712 Thijs Noppen 1845 1 – 0 z – w
Hedzer Terpstra 1554 Johan te Linde 1545 1 – 0 w – z
Marcel Pol 1562 Hans Marcus 1484 0 – 1 z – w
Leo Stortelder 1555 Harro Rijkhoek 1392 1 – 0 w – z
Dick Pons 1450 Bernt Brandt 1387 1 – 0 z – w
Gerard van Bussel 1135 Gradus Vrieze 1364 0 – 1 w – z
Jos Wegman 1187 Walter van de Nieuwenhuizen 1326 1 – 0 z – w
Shahin Nadjari 0 Frans Pietersen 0 0 – 1 w – z
        5 – 3  
Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

2 reacties »

reageren

  1. Bernard schrijft:

    Klasse. Mooi verslag ook!

  2. Marcel schrijft:

    De namen van de tegenstanders zijn nu ook ingevuld.

    En dank je, Bernard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo