Pegasus 2 wint met 6-0 van Schaakstad 4

12 feb 2024 12:00 | Geplaatst door Marcel | Geen reacties | Reageer

Afgelopen dinsdag 6 februari kwam Schaakstad 4 bij ons op bezoek. Beide teams zijn niet zo verschillend in speelsterkte, de uitslag werd wel erg ongelijk.

Lange tijd ging het aan de meeste borden gelijk op, behalve aan bord 4 waar Garm met een openingsval een stuk wist te winnen, alsnog met ontwikkelingsachterstand (wat ik zo zag).

Plotseling, ruim na 22:00 uur, waren bord 4, 5 en 6 uit.

Garm speelde aan het 4e bord met wit. In zijn eigen woorden:
Niet echt een spannende pot. Mijn tegenstander speelde de Philidor verdediging, pakte in de 5e zet iets te gretig mijn ongedekte pion op e4 en dan met schaakje op a4 met de dame kwam hij een gezond paard achter te staan zonder compensatie.
Daarna langzaam aan stukken afgeruild en werd mat voor hem onvermijdelijk toen ik met een toren en dame zijn positie binnendrong.
1 – 0

Aan het 5e bord speelde Fred met zwart de Caro-Kan verdediging. Het werd de afruil-variant. Dat is ook alles dat ik ervan meekreeg. Fred haalde wel het hele punt binnen.
2 – 0

Aan het 6e bord speelde Stijn van Vliet met wit damegambiet. Ik ben niet thuis in de juiste benamingen, maar het leek erg op Nimzo-Indisch waarbij zwart c5 speelde (Tarrasch). De stelling was erg chaotisch en onduidelijk. Uiteindelijk haalde ook Stijn het volle punt binnen.
3 – 0

Han speelde aan het eerste bord met zwart een Pirc, in zijn eigen woorden:
Sterke tegenstander van wie ik in een vorig schaakleven (ZZS!) al eens verloren had. Nu kwamen we aardig gelijk uit de opening, maar hij gebruikte veel meer tijd dan ik.
Hij viel aan op de damevleugel, ik op de koningsvleugel, rond de 25e zet kreeg ik beslissend voordeel. Op mijn f5 (spannende zet) antwoordde hij met het te langzame Pc3, en kreeg ik net voldoende tijd om met g4 zijn koningsstelling open te breken. Met nog maar 2 minuten op de klok voor hem (40 voor mij) was een extra onnauwkeurigheid voldoende voor fors materiaalwinst, en opgave.
Volledige partij op lichess.

Pc3? g4 beter was bxc5, bxc5, La6 om de loper op c8 te ruilen.

4 – 0

Ik (Marcel) mocht aan bord 2 met wit spelen tegen een jonge speler. Ik kwam beter uit de opening met een niet-aangenomen damegambiet. Ergens in het middenspel verspeelde ik volgens Stockfish de betere positie. In onderstaande stelling is d5 de beste zet, dan staat zwart zo gedrongen dat er iets uit de boom gaat vallen. In plaats van d5 speelde ik Pc6 waarna er wat afruilen volgden.

Later werd d5 wel gespeeld. Even later, in onderstaande stelling, dreigde zwart met een dubbele aanval: Lxh3 en ook Lc2. Het enige antwoord is de torens op de e-lijn afruilen en aanvallen op de c-lijn. Lxh3 is dan alsnog het beste gelijkwaardige vervolg, maar de tegenstander durfde dat niet aan.

Daarna bood ik dameruil aan op c6, hij mocht daar niet op ingaan, maar deed dat wel. De zwarte c-pion viel hierna en het eindspel viel mijn kant op.
5 – 0

Kees speelde met zwart aan het 3e bord, in zijn eigen woorden:
Eclatante overwinning. Apeldoorn 4 met 6 nullen naar huis.
Mijn partij ging tot de 24e zet gelijk op. Dan weer een klein voordeel voor wit, dan weer voor zwart. Inmiddels hadden we al veel tijd verbruikt, met name mijn tegenstander. Hij had hier (onderstaande stelling) nog maar ongeveer 5 minuten op de klok. Toen kwam de tussenstand door, 5 – 0 voor ons. Mooi, dan is de uitslag van onze partij niet meer relevant. Maar natuurlijk wilde ik wel winnen. Ook kwamen er steeds meer toeschouwers rond om ons zitten en staan. Gaf wel enige druk voor beide spelers.

Wit staat nu veel beter, zoniet gewonnen. (25. Txd3 cxd3 26. Dxb5 Pd7 27. Pe4), Maar wit speelde het anders. 25. Tf1 De computer analyse geeft nu nog een minimaal voordeel voor wit. (+0,2)
Tf1 b4 ( hier was 25 …- Pa4 beter geweest) 26. Pb5 Dc6 27. Pd4 T3xd4 (alweer niet goed van mij. Namelijk; (28. exd4 Ta8 29. d5!) Maar tijdnood? 28 axb4? Voordeel wit +3,6 wordt voordeel zwart -3,3) Ta8 29. b5

29. … Dc7 30. Dxa8+ Pxa8 31. Txa8+ Td8 32. Td1 Txa8.
Uiteindelijk een partij met vooral aan het eind veel fouten. Conclusie; meer spannend dan fraai maar wel 6 – 0 voor Pegasus 2.

Tot nu toe hebben we tweemaal uit gespeeld (verloren) en driemaal thuis gespeeld (gewonnen). Dat is toch opvallend 🙂
Op 5 maart mogen we uit naar het Zwartewaterland. 9 april is alweer de slotronde tegen Zwolle Zuid 2 in Ermelo. Het zou mooi zijn als we uit ook nog wat matchpunten pakken.

Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo