Pegasus 1 speelde thuis tegen Ommen ‘t Zwarte Paard

25 nov 2019 11:09 | Geplaatst door Marcel | 2 reacties | Reageer

Afgelopen woensdag stond de thuiswedstrijd gepland van ons tegen ’t Zwarte Paard uit Ommen. Meteen een belangrijke wedstrijd omdat onze eerste wedstrijd nipt verloren ging en deze tegenstander op papier een zwakkere tegenstander zou moeten zijn. De tegenstander had gemiddeld 100 ratingpunten minder per bord.

De avond begon slecht voor ons toen Menno vrij snel op het derde bord een pion verloor en daarna getroffen werd door een acute vorm van schaakblindheid. Een afruil werd verkeerd ingeschat, waardoor een stuk verloren ging waarna Menno meteen opgaf.

Antal speelde op het eerste bord met zwart en kwam in een Siciliaan terecht en stond vanaf het begin al iets beter en wist dat stap voor stap verder uit te breiden door de stukken gunstig af te ruilen naar een goed eindspel.

In een vroeg stadium een tussenstand van 1-1 en verder op de andere borden nog geen grote verschillen. Op het zevende bord kon Piet in een Benoni al snel het initiatief grijpen nadat de tegenstander verzuimde te rokeren waarna de pion op e4 van wit teveel druk kreeg zodat deze geslagen kon worden. En nadat wit ook nog gedwongen werd om met zijn koning te gaan lopen naar de beschadigde damesvleugel leek een eenvoudige winst in de maak. De computer gaf op dat moment +3 voor zwart.

Ondertussen kwam Han op het vierde bord niet helemaal lekker uit de opening. Mike stond gelijkwaardig en Bernard wist langzaam de druk op te voeren op de stelling van de tegenstander die een aantal zwakke plekken had in zijn stelling.

Krine speelde op bord 2 met de witte stukken en speelde een Siciliaanse partij met van beide kanten eerst een rustige opbouw en positionering van de stukken. Door een langzaam opgevoerde druk op de stelling van Krine, was Krine genoodzaakt om een belangrijke centrumpion op te geven en bleef achter met een lastige stelling. Op dat moment werd er door de tegenstander van Krine op een dusdanige manier drinken aangeboden dat er een flinke portie Fries temperament loskwam. Hij ging er dus even goed voor zitten.

Han wist zijn positionele achterstand gelijk te trekken nadat de tegenstander een goede voortzetting miste. En ook Mike maakte remise. Een 2-2 tussenstand en niet veel reden tot optimisme. Krine stond lastig, Boen speelde een open stelling zonder zelf gevaarlijk te kunnen worden en Piet had zijn oorspronkelijke voordeel weer weggegeven. Alleen Bernard had in het middenspel een pion gewonnen.

Uiteindelijk kon Bernard het overwicht uitbuiten en wist de partij te winnen met onderstaande vreemde stelling. Het bord staat niet op de kop!

Boen wist zijn partij op remise te houden en Piet wist opnieuw een betere stelling weg te geven zodat hij noodgedwongen in het eindspel, met een pion meer aan de rand, remise moest geven. Alle ogen dus gericht op de partij van Krine. Met remise zouden we de wedstrijd gaan winnen met 4,5 – 3,5.

Met een pion minder en spelend tegen een sterk loperpaar, werd Krine verder achteruit gedrongen. Pionnen en stukken werden afgeruild en er ontstond een eindspel met ongelijke lopers en twee vrij pionnen voor de tegenstander. Krine wist zijn pionnen op de juiste kleur velden te krijgen zodat die buiten bereik bleven.

Met nog een paar minuten op de klok voor Krine, ging zwart voor de definitieve aanval door de vrijpionnen steeds verder door te schuiven. Dit leek ook te gaan lukken maar Krine had nog een aas in zijn mouw. In onderstaande stelling slaat wit met de loper op d3!

 

Als de koning de loper slaat, is het pat. Krine bood hierop remise aan maar de tegenstander zat nog in ontkenning en sloeg remise af om 5 zetten later zelf toch maar remise aan te bieden. De belangrijke overwinning was binnen dankzij deze Houdini act van Krine!

S.V. Pegasus 1

S.C. ‘t Zwarte Paard 1

   
Ravensteijn van, A.L.P.M. (Antal) 1880 Bezemer, H.J. (Henk Jan) 1773 z-w 1 – 0
Faber, K.A. (Krine) 1828 Jong de, G. (Gosse) 1733 w-z ½ – ½
Braak ter, M. (Menno) 1716 Westra, M. (Mindert) 1727 z-w 0 – 1
Hubers, J.L.A.G. (Han) 1859 Engbersen, J. (Johan) 1704 w-z ½ – ½
Holtrop, B.S. (Bernard) 1760 Winters, K. (Klaas) 1661 z-w 1 – 0
Halm van, M. (Mike) 1784 Groot de, H.D. (Eric) 1621 w-z ½ – ½
Wal van der, P. (Piet) 1707 Dijkstra, J. (Jan) 1596 z-w ½ – ½
Tan, H.B. (Boen) 1659 Brand, M. (Martien) 1496 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1774 Gemiddelde Rating: 1664   4½-3½

(Verslag door Piet)

Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

2 reacties »

reageren

  1. Krine schrijft:

    Wat een leuk verslag heb je er van gemaakt Piet! Chapeau 😀 dit gaat je goed af!

  2. Bernard schrijft:

    Prachtig verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo