Eerste team verslaat Meppel 2

11 jan 2005 23:11 | Geplaatst door Bernard | Geen reacties | Reageer

Op 11 januari speelde ons eerste team de 4de OSBO-ronde thuis tegen Meppel 2. Meppel 2 had tot nog toe niets verloren. Ons eerste al twee. Maar omdat het schaakbord vierkant is werd de strijd onbevangen gestart met een “kiek’n wat’t wordt”-instelling. (Beter gezegd: “Wy sjoche it wol.” – de meerderheid van ons team bestond vanavond uit Friezen.)

Het eerste spektakel van de avond speelde zich af aan bord acht. Hedzer Terpstra zag zich na een complex middenspel geconfronteerd met een Loper-Loper eindspel met twee pionnen minder tegen de heer Pauptit. Met subtiele zetjes kreeg hij het toch voor elkaar om de partij met remise te beeindigen. Aan het eind van de avond zou blijken hoe belangrijk deze remise zou zijn.

Aan het vierde bord zette ondergetekende zijn partij tegen de Koningsindische verdediging van Bas van der Zwaag niet goed op en kreeg aldoende druk te verduren op de Damevleugel. Nadat hij een paar finesses overzien had, ging deze partij te snel verloren. (0.5-1,5)

Niet heel veel later volgde het neerleggen van de Koning door invaller Piet van der Wal aan het zevende bord. (0,5-2,5)

Een blik over de nog spelende borden deed het vermoeden rijzen dat er een grote afstraffing op stapel stond. De partijen van Krine, Menno en Reinoud – resp. aan het eerste, vijfde en zesde bord spelend – leken alledrie minder te staan. Alleen de partijen van Eile en Gerwin aan het tweede en derde bord leken in evenwicht te zijn. Een grote nederlaag dreigde dus.

De prognose bleef nog in stand nadat Gerwin en zijn tegenstander remise overeenkwamen. (1-3), maar hierna keerden de kansen drastisch.

De tegenstander van Menno blunderde een Dame weg (2-3), en Reinoud kreeg een doorslaande aanval zodat zijn gedesillusioneerd de partij gewonnen gaf (3-3).

Aan de eerste twee borden werd nog gespeeld en het oordeel van beide partijen was nu een stuk optimistischer. De druk waaraan de stelling van Krine voortdurend bloot had gestaan, was aanmerkelijk minder geworden en ook de stelling van Eile oogde zeer gezond. Beide partijen duurden tot aan de tijdnood-fase waarin Eile een winnende vrijpion creeerde en inderdaad won. Een paar seconden later kwam Krine remise overeen met zijn tegenstander. Een (ietwat gelukkige) overwinning van 4,5-3,5 dus.

Het geluk dat we deze keer hadden maakte de pech die we de vorige keer tegen het ZSG hadden weer goed.
Overigens hulde aan Krine Faber, Eile Dam en Reinoud Prins die dit geluk afdwongen.

Nog even op een rijtje:

 

1. Krine Faber   0,5
2. Eile Dam     1,0
3. Gerwin vd Belt  0,5
4. Bernard Holtrop 0,0
5. Menno ter Braak 1,0
6. Reinoud Prins  1,0
7. Piet van der Wal 0,0
8. Hedzer Terpstra 0,5

Bernard Holtrop

Bekijk ons overzicht van de externe competitie of bekijk het overzicht in Netstand voor het eerste team en het tweede team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

 • 21 mei 2024
  19:30 Laatste ronde interne competitie.
 • 28 mei 2024
  19:30 Slotavond seizoen 2023/2024.
 • 3 september 2024
  19:30 Jaarlijkse ledenvergadering in Lunch-Café op de Vrolijkheid.
 • 10 september 2024
  Eerste ronde interne competitie.

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo