‘Verslag van een snelschaakzondag’ door Herco

27 sep 2006 15:51 | Geplaatst door Bernard | Geen reacties | Reageer

In de eerste schaakweek van dit seizoen heb ik min of meer “gedwongen” het lidmaatschap aanvaard van de tweede teamafvaardiging van onze S.V. naar het eerste Zwolsche Kroegenschaak toernooi dat werd georganiseerd door de door ons immer geduchte tegenstanders (en schaakvrienden) van O&O uit Kampen. Eén en ander zou plaatshebben op 24 september 2006 in “ons” Zwolle.

Nadat ik des zondags (voor mijn doen) redelijk vroeg in tegenstelling tot voorgaande zondagen, waarop ik aanzienlijk later opgestaan ben, niet met het verkeerde been uit bed ben gestapt (het scheelt twee verkeerde benen wanneer je bent gestopt met bier drinken!) heb ik  Johan  gebeld (die deel uitmaakte van onze eerste teamafvaardiging) en stel hem voor om samen tegen twaalven richting de Ierse Pub te fietsen. Hij zegt dat ik rond half twaalf maar langs moet komen, want ook de andere leden van The Kamikaze Pawns zouden naar zijn adres komen om vanaf daar gezamenlijk naar de stad te fietsen. Om vijf voor half twaalf zit ik op de fiets en trap mij in de richting van het adres van Johan. Menno is er reeds gearriveerd nadat ik ben gearriveerd verschijnen Piet en Eile (de twee andere leden van The Kamikaze Pawns die het team completeren) ten tonele. Op een van de wasmachines in de winkel staan de eerste flessen bier van die zondag klaar waarvan ik de aan mij aangebodene beleefd doch tactvol weiger.

Rond twaalf uur  fiets ik gezamenlijk met The Kamikaze Pawns richting Ierse Pub alwaar wij ons aan de bar neervlijen, ik een kop koffie bestel en om mij heen The Kamikaze Pawns de eerste glazen bier laten laten vloeien. Zij schrijven zich even daarna alvast in. Ik wacht tot mijn teamleden binnen zullen druppelen.

Om één voor half en even na half één druppelen de leden van mijn team binnen. Het team waarvan ik een speler ben,“De Ierse Opening”, is nu ook compleet en Leo schrijft ons in. Bij de inschrijving blijkt dat wij  leeuwendeel van onze partijen in de Ierse Pub zal plaatsvinden omdat wij onszelf “De Ierse Opening” hebben gedoopt. Bijna allemaal thuiswedstijden dus. Naast Leo en mij maken ook Bernard en Huub deel uit van deze partij.

Nadat wij ons hebben ingeschreven zijn wij gedwongen te wachten op onze tegenstanders van “De Baronie” (ik ben benieuwd of die nog chocoladeletters mee zullen brengen) uit Breda. Zij hebben kennelijk last van gebroken bovenleidingen, wisselstoringen of bladeren op de rails op hun weg naar Zwolle. Tijdens het wachten zwicht ik en neem mijn eerste biertje: Ik ga overstag. Even later wanneer onze tegenstanders gearriveerd zijn, worden wij met de lieve cijfers van 8-0 van de borden geveegd. De snelschaakspecialisten uit het zuiden des lands lezen ons de les in pak ‘m beet een tijdsbestek van minder dan een half uur. Wij likken onze wonden en trachten ons te herpakken.  Bij Grizzlies op de Nieuwe Markt gaat het al iets beter: 7-1. Leo scoort ons eerste bordpunt. We versagen niet en gaan devoot voort. We gaan vooruit tegen een afvaardiging van Zwolle Zuid.  Hans Schuilenburg bezoekt ons en valt een tweetal wedstrijden in. Dit scheelt ons een aantal bordpunten, doch een wedstrijdpunt blijft uit. Op naar de volgende nederlaag: 5-3. Al met al gaat “De Ierse Opening” toch wel enigszins vooruit en lijkt het toch langzaam maar zeker beter te gaan en lijken wij onze snelschaakdraai te vinden..

We verliezen nog een partij in F.R.I.E.N.D.S. (voorheen FLORIS (vaarwel Josje) en daarvoor ZAPATA)) van een stel westerlingen die kennelijk geen NS-problemen hebben ondervonden.

Onverdroten gaan we voort naar Grizzlies om daar onze partijen tegen een stel jongelingen te spelen. te brengen Dankzij Huub, die nog zeven (!) seconden op de klok had, spelen wij gelijk: 4-4.

Heil Huub!

Tijdens de prijsuitreiking aan het eind van de middag blijkt “De Ierse Opening” als twaalfde en laatste te zijn geëindigd. The Kamikaze Pawns eindigen als zesde, maar zijn tijdens het begin van de prijsuitreiking niet aanwezig. Persoonlijk heb ik weinig van hun resultaten meegekregen, maar wel heb ik vernomen dat Eile een flink aantal bordpunten heeft gescoord.

Wanneer ik tegen tienen huiswaarts fiets denk ik dat het al met al, ondanks de persoonlijke cijfers van 0 uit 8, toch niet een verloren zondag is geweest. Volgend jaar moeten wij maar als S.V. Pegasus maar weer mee doen. Al heb ik persoonlijk de Ierse Opening afgezworen. Hoewel de opening an sich niet slecht was zou  ik dan persoonlijk een naam in de trant van “De Blauwe Vingers”, “The please give me longer than longer than 5 minutes Kings” of  desnoods “De Olympische gedachte” meer prefereren.

Wanneer ik mij even later verre van nuchter op de bank neerzetel schiet een reclamecommercial door mijn hoofd: “Op een dag drink je geen bier meer maar drink je  Grolsch.”

Een desillusie rijker leg ik mij even later te ruste.

Herco Goedkoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

  • 23 april 2024
    19:30 Interne competitie.
  • 30 april 2024
    19:30 Interne competitie.
    (meivakantie)
  • 7 mei 2024
    19:30 Interne competitie.
  • 14 mei 2024
    19:30 Interne competitie.

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo