Simultaan met Yge Visser

29 okt 2015 00:05 | Geplaatst door Marcel | Geen reacties | Reageer

Voor 27 oktober 2015 hadden we Grootmeester Yge Visser uitgenodigd om een simultaan te komen geven op de club.
Hij gaf eerst een korte speech over zijn fascinatie voor taal en hoe je met woorden kunt spelen. Hierna begon het schaken. Hij vond 17 spelers tegenover zich.

Binnen 20 zetten was de eerste winstpartij al binnen. Op een aantal andere borden was al voordeel behaald, bijvoorbeeld in de vorm van een pion of een kwaliteit. Deze voordelen werden niet meer afgegeven.
Hij ging vlot langs alle borden, begon met degelijke openingen, maar speelde later soms ook wilde en speelse zetten. Hij dacht soms hardop, om zijn overwegingen als grootmeester te delen met zijn tegenstander.
Een aantal partijen liepen in het middenspel uit op winst voor Yge, en naarmate er minder partijen overbleven en de overgebleven borden complexer werden ging hij iets meer tijd gebruiken. Het rondje bleef in tijd ongeveer even lang als in het begin van de avond toen er op alle borden nog gespeeld werd.

De partij van Peter de Reuver was het meest ongebalanceerd. Peter had zijn Dame kunnen behouden in het middenspel, waar Yge daar een Toren en licht stuk tegenover kon zetten. In het eindspel kon Yge echter zoveel druk zetten dat de stelling onhoudbaar werd.
Bernard Holtrop had lange tijd een gelijke stelling, en stelde achteraf dat hij op een bepaald moment beter had gestaan dan Yge, maar dat niet kon omzetten in voordeel.
Mike van Halm zag een gedurfde aanval maar durfde die niet te spelen. Hij wist wel een eindspel af te dwingen met ongelijke lopers. Maar winst of remise bleken toch niet haalbaar.
Bij Menno ter Braak had Yge in het middenspel een schaakblinde zet gedaan, en kwam een stuk tegen twee pionnen achter. In het eindspel had hij magisch genoeg juist een stuk meer.
Dit was aan het einde van de avond de laatst overgebleven partij. Menno wist met deze partij als enige remise te spelen.

Yge behaalde tenslotte een resultaat van 16½ uit 17, wat toch wel knap is. De avond was zeer geslaagd en erg gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

 • 21 mei 2024
  19:30 Laatste ronde interne competitie.
 • 28 mei 2024
  19:30 Slotavond seizoen 2023/2024.
 • 3 september 2024
  19:30 Jaarlijkse ledenvergadering in Lunch-Café op de Vrolijkheid.
 • 10 september 2024
  Eerste ronde interne competitie.

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo