Externe partij Pegasus 2

12 dec 2022 07:06 | Geplaatst door Garm van Abbema | Geen reacties | Reageer

Dinsdag 29 november Heeft Pegasus 2 een externe thuiswedstrijd gespeeld tegen De Zeven Pionnen uit Epe, de huidige koploper in de competitie.
De verwachting lag daarom laag vanuit onze kant.

Op bord 1 speelde Leo: Bij de analyse kwam ik erachter dat ik bij de opening d4-d5, Lf4-Pc6 niet erg sterk was. Vervolgens deed ik nog een paar zwakke zetten (en de tegenstander niet), waardoor ik na een tiental zetten al behoorlijk in de verdrukking zat. Na 20 zetten was de partij eigenlijk al verloren (2 pionnen achterstand), daarna de partij nog geforceerd doorgespeeld. De tegenstander speelde sterk en maakte geen fouten, na 37 zetten heb ik het opgegeven. Conclusie de tegenstander was een maatje te groot deze avond. (0-1)

Op bord 2 speelde Garm in het Siciliaans de Smith-Morra gambiet, de tegenstander verdedigde goed, maar speelde wat passief waardoor er met 2 mooie lopers op d3 en e3 een succesvolle aanval op de koningszijde gedaan kon worden waar hij gerokeerd stond, de aanval eindigde met een het ruilen van alle stukken waarbij Wit een toren en 2 pionnen kwam voor te staan, hierna gaf de tegenstander zich over (1-1)

Op bord 3 speelde Herman die verloor (1-2)

Bord 4 speelde Wouter die een overwinning eruit wist te halen (2-2)

Op bord 5 speelde Stijn: Mijn tegenstander uit Deventer kwam over als een rustige veilige man.

Dit was dan ook zijn speelstijl, weinig risico-avers en positioneel stukken opbouwen.

Een langzaam positioneel spel is niet mijn beste spel. Hiervoor koos ik ervoor om snel mijn toren in het midden van het bord te zetten. Ik probeerde een fout te forceren. Met nadruk op probeerde het duurde een tijdje en uiteindelijk lukte het mij om zijn stukken volledig vast te zetten.

Nu had ik een duidelijk doel: indringen in zijn positie. Na het offeren van een pion lukte het me om mijn toren op de zevende rij te zetten en hierdoor een koningin ruil te forceren. Met mijn toren nog veilig op de zevende rij we kennen allemaal de uitdrukking nothing as deadly as a rook on the seventh. Nu had ik mijn voordeel en een loper op de kop toe. Daarna kon ik makkelijk de overgebleven stukken weg ruilen.

Kortom een positioneel spel met een duidelijke druk op restrictie van de stukken. Tot de dodelijke toren naar voren kwam. (3-2)

Tot slot speelde Fred op bord 6 en ook hij wist er een overwinning uit te halen (4-2)

hierdoor wisten we tegen de meeste verwachtingen in er toch een mooi ruime overwinning uit te halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

Kom langs

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Lunch-Café op de Vrolijkheid, Ossenkamp 5

Interne competitie: dinsdagavond
Externe competitie: dinsdagavond
Tijd: 19:30 - 23:30
Lunch-Café op de Vrolijkheid
Ossenkamp 5, Zwolle

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo

Pegasus 2 slotronde 9 april 2024 in Ermelo